top of page

Van ontwerp tot realisatie

In dit blog neem ik je mee in het proces van een tuinontwerp traject: het ontwerp van deze smalle Haagse stadstuin. Lees hier alles vanaf de eerste ontmoeting op locatie tot de uiteindelijke realisatie.



Bezoek op locatie

Na een eerste telefoongesprek of mailcontact plannen we een afspraak op locatie in. Bij jullie thuis gaan we samen aan tafel in gesprek over jullie wensen. Ik stel vragen en samen komen we tot een goed beeld van hoe jullie toekomstige tuin eruit moet gaan zien.

Daarnaast is dit het moment voor mij om de tuin en woning goed in mij op te nemen. Ik meet de nodige elementen op en neem genoeg foto's en video's.




Inventarisatie tuin

Op basis van alle verzamelde informatie ga ik voor jullie aan de slag met het conceptontwerp. Allereerst maak ik een inventarisatie van het perceel en de woning. Wat is de ligging van de tuin en wat zijn bijvoorbeeld de zonnige plekken? Waar moet schaduw gecreëerd worden? Welke zichtlijnen zijn er? Welke looproutes worden het meest gebruikt? Deze informatie vat ik samen en zal de basis vormen voor het ontwerp.

Hierna is het tijd om te schetsen! Na eerst met de hand de grove lijnen op papier te zetten, stap ik over naar de computer. Hier werk ik voor jullie een eerste concept uit op schaal.

Je ontvangt het conceptontwerp als digitale presentatie met daarin ook een moodboard voor de beoogde uitstraling, voorstel voor de te gebruiken materialen en sfeer van de beplanting.


Afhangende van waar jullie wonen, plannen we een (online) afspraak in om het conceptontwerp samen door te spreken.






Verdere uitwerking

Wanneer het conceptontwerp akkoord is ga ik verder met het uitwerken van het ontwerp tot in detail. Als eerste maak ik een 3D impressie, deze geeft een duidelijk beeld van hoe de ruimtelijkheid in de tuin zal zijn straks.

Beplantingsplan

Daarna start ik met het beplantingsplan. Al eerder in het proces heb ik een beeld van de algemene sfeer die de beplanting zal gaan uitstralen. Mede door de ligging en de bodem van jouw tuin ga ik op zoek naar een selectie passende planten. Met deze planten bouw ik vervolgens het beplantingsplan op. Dit houdt in dat je een plan ontvangt met de exacte soorten specificatie en plaatsing van de plant.



Verlichtingsplan

Wanneer de beplanting is uitgedacht is het tijd voor het verlichtingsplan. Ik doe dit in deze volgorde omdat ik graag de beplanting mooi uitlicht. Het is dus belangrijk om te weten wat waar wordt geplant om de juiste keuzes voor armaturen en plaatsing te maken.

Jullie tuin komt ook ‘s avonds tot zijn recht als deze subtiel verlicht wordt. De avonden worden verlengd en de sfeer wordt verhoogd. En juist in de wintermaanden kijk je ‘s avonds vanuit de woonkamer niet de donkerte in maar, naar een sfeervolle buitenruimte. Hierbij hou ik van subtiele verlichting: niet te fel en een mooie warme kleur. Ik werk daarom met het Nederlandse verlichtingsmerk In-Lite, welke werkt op 12Volt en gemakkelijk is in aanleg. En het belangrijkste: ze hebben hele toffe lampen en armaturen!


Wanneer ik een verlichtingsplan maak, werk ik met zowel functionele als sfeerverlichting. De naam zegt het al, functionele verlichting heeft een duidelijke taak of functie in de een ruimte. Denk aan bijvoorbeeld licht bij de voordeur wanneer jij je sleutels zoekt. Sfeerverlichting heeft vooral een decoratieve functie, hierbij wil je al het moois van je tuin uitlichten! De combinatie van functionaliteit en sfeer zorgt voor een mooi gebalanceerd beeld.


Realisatie

Jullie hebben het totaalplan in handen en het is tijd voor de uitvoering. Voor de gehele randstad werk ik samen met vaste hoveniers. Ik koppel jou dan ook graag aan een geschikte partij! Het opvragen van offertes is iets wat ik voor jullie kan doen. Maar jullie zijn uiteraard vrij om dit zelf te doen. Zeker wat betreft planning en budgettering van het project laat ik de communicatie graag direct tussen jullie. Uit ervaring merk ik dat het sneller schakelen is wanneer de klant zelf direct contact heeft met de hovenier.

 

Aanleg

Hoe gaat de aanleg in zijn werking? De aanleg van een gemiddelde tuin neemt zo’n twee tot vier weken in beslag, afhangende van de grootte van jouw tuin.

Aanleg gebeurt eigenlijk altijd in een vaste volgorde, tenzij er vanwege het budget andere keuzes worden gemaakt. Eerst wordt de huidige tuin leeggehaald en afgevoerd, denk aan te vervangen schuttingen, grond of een oude schuur. Wanneer de tuin leeg is vindt er grondwerk plaats. Dit houdt in dat de slechte grond wordt afgevoerd en er nieuwe grond wordt aangevoerd. Een aflopende tuin wordt uitvlakt of gewenste hoogteverschillen worden aangebracht. Op de plekken waar een terras komt wordt een zandlaag gestort. Waar beplanting komt wordt goede tuingrond, ook wel zwarte grond, gestort. Voor de schuur of overkapping wordt een fundering gelegd.


Hierna worden schuttingen, schuren en andere bouw- werken als pergola’s opgebouwd. Hierbij wordt rekening gehouden met beregening (niet altijd nodig), verlichting en elektra. Vervolgens is het straatwerk aan de beurt.

Daarna is het tijd voor het leukste onderdeel: de beplanting. Als eerst worden de borders aangevuld met extra tuinaarde. Indien je kiest voor beregening worden nu ook de druppelslangen neergelegd. Zodra dit gedaan is mogen alle bomen en grotere elementen als een haag de grond in. Als laatste volgen alle vaste planten en klimplanten volgens het beplantingsplan.


Planning:

De beste tijd voor aanleg is in het voorjaar en het najaar, maar met de zachte winters wordt er tegenwoordig nog tot in december doorgewerkt en in februari weer gestart. Ook in de zomer is het mogelijk om je tuin aan te laten leggen, echter kan de beplanting dan pas vanaf september worden aangeplant. Tijdens de zomer is het vaak droog en zijn de planten op hun hoogtepunt (alle kracht gaat naar de groei en bloei), waardoor ze snel het loodje kunnen leggen, geen goede tijd dus.

Wacht tot het weer wat koeler wordt en het meer regent, de bodem is dan nog warm en de planten zullen goed kunnen settelen voor de aankomende winter. Zo geniet jij in het voorjaar van een tuin vol sterke planten.

Daarnaast is het ook mogelijk jouw tuin gefaseerd aan te leggen. Dit kan vanuit een budget overweging of puur omdat dat qua planning beter uitkomt.


En dan begint het grote genieten

Een tuin is eigenlijk nooit echt af. Een tuin leeft! Doordat we werken met levende materialen en beplanting zal jouw tuin in de eerste jaren veel verandering doormaken. Borderbeplanting is tijdens het aanplanten vaak klein (wordt standaard geleverd in P9 potjes), het is dus even geduld hebben op het eerste lenteseizoen om jouw tuin echt tot leven te zien komen. Na gemiddeld drie jaar is een tuin volwassen en zijn de borders goed opgevuld.

Indien jullie zelf te weinig tijd hebben om onderhoud te doen, raad ik zeker aan een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt door de hovenier te laten doen. Zo blijft jouw tuin mooi in vorm, zoals ik het qua ontwerp bedoelt heb ;-)


bottom of page