top of page

Wat kost de aanleg van een tuin?

De grote hamvraag: welk budget hebben jullie in gedachten?


Een vraag die wij in het eerste gesprek altijd stellen is: welk budget hebben jullie in gedachten voor de realisatie van jullie droomtuin?

Veelal horen we dan van onze klant dat zij hier echt geen idee of realistisch beeld van hebben. De volgende vraag aan ons luidt dan al snel: ‘Hebben jullie een indicatie van waar wij aan moeten denken qua kosten?’


Helaas kunnen wij daar niet 1,2,3 een antwoord op geven. Elke tuin verschilt qua wensen, ontwerp, materiaalkeuzes en ligging. Is de tuin moeilijk bereikbaar (denk aan stadstuin) dan lopen de kosten voor manuren bijvoorbeeld snel op.

De prijzen (en het aanbod) van materialen fluctueren en dit maakt het moeilijk om een kloppende inschatting te maken. De hovenier heeft hier vaak beter zicht op en is op de hoogte van de actuele prijs van een specifiek materiaal.Prijzen op internetWij ontwerpen geen gemiddelde achtertuin waarvan je de prijzen op het internet kunt vinden. De ‘gemiddelde’ prijzen die je op internet kan vinden kloppen volgens ons dan ook niet met de werkelijkheid. De tuinen bestaan immers niet meer zoals vroeger uit een stukje gazon, borders en een stukje bestrating voor het huis dat dient als terras.

Daarnaast is de prijs die je vindt voor bijvoorbeeld een keramische tegel niet de uiteindelijke prijs die je per m2 gaat betalen. Naast die mooie tegel zijn er namelijk ook nog onzichtbare kosten, dit wordt ook wel de opbouw onder de tegel genoemd (denk aan een zandbed en drainage mortel). Daarnaast wordt deze tegel op de juiste manier gelegd (manuren) en afgevoegd.


Hoe zien onze tuinen er tegenwoordig dan wel uit?

In de tuinen die wij ontwerpen blijft de beplanting, de natuur en het leven in de tuin centraal staan, maar dat wel in combinatie met architectuur, design en maatwerk.

Dit samen vormt de groene eigentijdse tuin waar onze klanten heerlijk van kunnen genieten en waar wij zo gek op zijn.


Elementen die tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit de tuinen:

- Pergola's

- Schuren

- Vlonders

- Maatwerk meubelen

- Verlichting

- Buitenkeukens

- Hoogteverschillen of zitkuilen (niet overal mogelijk)

- Waterelementen

- Vuurplekken & buitenhaarden

- (Zwem)vijvers

- Hot tubs / jacuzzi's

- Speelhutten, schommels & trampolines

- Fietsenschuur

- Tuinkamers / overkappingen

- Parasols en andere schaduwoplossingen

- Specifieke meerstammige heesters en grotere groene objecten

- Meubilair

- Styling & potten


Dit lijkt een hele waslijst, maar bij veel van onze klanten komt zeker 60% van bovenstaande elementen terug op hun wensenlijstje. Logisch ook nu we worden gebombardeerd met prachtige foto's in magazines en op Pinterest.

Dit maakt ons natuurlijk hartstikke hebberig, want zeg nou eerlijk, wie verlangt er in deze tijd niet naar de vrijheid van een tuin waar je in privacy kunt genieten van de natuur, familie en vrienden. Maar weet wel, beplanting is eigenlijk het goedkoopste element in jouw tuin. Hoe meer groen, hoe betaalbaarder jouw tuin dus wordt.


De ene tuin is de andere tuin niet

Bij een net opgeleverd nieuwbouwhuis zijn er andere handelingen nodig bij aanleg dan bij een renovatie van een stadstuin of bijvoorbeeld een dakterras. Dit maakt het ook lastig om van tevoren prijzen te bepalen.

Bij het nieuwbouwhuis start je letterlijk vanaf nul met alleen 'een zandbak'. Hier moet dus vaak de grond nog in zijn geheel afgegraven worden, alle omheiningen worden geplaatst, bomen en grotere elementen worden geplaatst etc.

Bij de gemiddelde stadstuin in de binnenstad is er geen achterom en moet de bestaande tuin gedeeltelijk of geheel leeggehaald worden via het huis. De kosten zitten hem dan voornamelijk in afvoer en aanvoer van materiaal, kortom: veel meer manuren. Het voordeel van een renovatie van een bestaande tuin is dat er vaak al wel mooie grote groene elementen aanwezig zijn, waar wij moeite voor doen om te behouden of te hergebruiken elders in de tuin.

Ook de ligging van de tuin heeft invloed op de te maken kosten. Wonen jullie bijv. op zandgrond of veengrond? Dit heeft invloed op de aan te brengen ondergrond om eventuele verzakkingen te voorkomen.

Bij een daktuin of dakterras dien je weer met andere facetten rekening te houden, je werkt immers op hoogte. Er is dus naast een vergunning om te hijsen, ook een kraan en een gedegen constructieberekening nodig.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden om je een beter beeld te geven van wat er allemaal komt kijken bij een kostenbegroting.


Wat kost de gemiddelde tuin die wij ontwerpen?

Om weer terug te komen op de hamvraag, ‘Wat kost een tuin?’, dan kunnen we daar geen specifiek antwoord op geven. Zoals je hierboven ziet is er soms geen pijl op te trekken.

Daarnaast werken wij graag met mooie, duurzame en kwalitatieve materialen in onze ontwerpen. Ook hier hangt een bepaald prijskaartje aan.

Deze materialen dienen op een vakkundige manier geïnstalleerd te worden. Dit betekent dat het ‘in de grond’ net zo goed moet zitten als daarboven, zodat je ook daadwerkelijk jarenlang plezier kunt hebben van jouw terras. De basis moet dus goed zijn.


Wat we jullie wel mee kunnen geven als richtprijs is een gemiddelde prijs per vierkante meter. Een kleinere tuin kost bijvoorbeeld in verhouding per vierkante meter meer dan een grote tuin. Dit omdat er in de grotere tuinen bijvoorbeeld meer gazon (goedkoop) ligt, en er in de kleine tuin juist veel wensen in verhouding tot de vierkante meters zijn, die gerealiseerd dienen te worden.

Gemiddeld start een aangelegd ontwerp voor een stadstuin op €450 tot €650 per vierkante meter . Grotere tuinen zijn daarentegen lager geprijsd, denk hierbij aan een bedrag rond de €350 tot €450 p/m2. Afhankelijk van de wensen, oppervlakte, bereikbaarheid en materiaalkeuzes, kan dit meer of minder worden.Ontwerpen naar budget of wensen?

Uiteraard hoor ik tijdens de intake graag het budget wat jullie voor ogen hebben, zodat ik hier enigszins naartoe kan werken. Is dit bedrag echt te laag, dan is het nodig om de wensen eens goed na te lopen en eventueel te schrappen. Dit om teleurstelling later in het proces te voorkomen.

Mijn ontwerpvisie is dan ook om een zo goed mogelijk ontwerp te maken waarin alle (haalbare) wensen zijn verwerkt, zodat het uitgangspunt goed staat. Op deze manier beginnen jullie met de juiste basis, die eventueel gefaseerd aan te leggen is. Zo kunnen jullie met een duidelijk plan naar het beoogde eindresultaat toe werken. Een tuin is nooit af, het is immers een 'levende ruimte'. Besteed liever iets meer tijd en aandacht aan een gedegen plan, zodat jullie nog jarenlang plezier gaan hebben van een groene, toffe buitenruimte!Offertes opvragen en bijschaven

Het kan zijn dat de offerte die jullie hebben opgevraagd hoger uitvalt dan jullie budget, in dit geval is het tijd om keuzes te maken. Er kan uiteraard altijd worden bijgeschaafd in materiaalkeuzes, afwerking, besloten worden om delen zelf of later te doen etc. Ik raad wel altijd aan voor een goede hovenier te kiezen die kwalitatief werk levert, zodat de tuin er ook over 10 jaar nog mooi bij ligt. Liever een iets goedkoper materiaal dat wel goed geïnstalleerd wordt, dan een slecht opgebouwde tuin. Ik kan jullie hierin ook adviseren. Richting aanleg kijk ik graag samen met jullie naar oplossingen om tot het beoogde resultaat versus budget te komen!Een aantal voorbeelden ter verduidelijking

Hieronder zetten we ter verduidelijking 3 voorbeeldtuinen op een rijtje, met de daarbij gemaakte kosten.


Kleine smalle stadstuin a 30m2

Op de foto zien jullie een kleine stadstuin van circa 30m2, waarbij al het materiaal moest worden aangeleverd door de woning. Er is gekozen voor een hardhouten schutting en hardhouten maatwerkbank achterin de tuin.

Verder ligt er bestrating van keramische tegels, castle grind en een verhoogd gebakken kleiklinker terras. Alle borders zijn afgewerkt met cortenstalen kantopsluiting.

Daarnaast wordt de tuin onderbroken door een zwarte maatwerk pergola. De tuin wordt ‘s avonds uitgelicht met verlichting van In-Lite.


Deze tuin is aangelegd in 2021 en kwam neer op een totaalbedrag van circa €18.000 (exclusief losse meubels). Dit komt neer op circa €600 per m2. Let op: sindsdien zijn er prijsstijgingen geweest.Voor- en achtertuin in de stad a 100m2

Op de foto zien jullie een voortuin van ca. 35m2 en achtertuin van nog zo'n 65m2, samen zo'n 100m2.

De klant heeft om kosten te besparen de tuin zelf leeggehaald. De huidige schuttingen konden behouden blijven wat veel in kosten scheelt. Wel is er een maatwerk schuur geplaatst. Alle bestrating is vernieuwd en er zijn verhoogde diverse cortenstalen borders aangelegd met 4 kleine bomen. De pergola van Douglas hout met doek zorgt voor schaduw op warme dagen. In de voortuin is een keramisch terras en pad van klinkers gelegd. De palenwand in de voortuin zorgt voor privacy en verder is er plek voor een kliko ombouw en fiets nietjes.


Deze tuin is aangelegd in 2021 en kwam neer op een totaalbedrag van circa €40.000 (exclusief losse meubels). Dit komt neer op circa €400 per m2. Let op: sindsdien zijn er prijsstijgingen geweest.Tuin aan het water van circa 400m2 met vrije toegang

Op de foto zien jullie een ruime tuin aan water bij een nieuwbouw woning. Bij nieuwbouw is er nog niks aanwezig en moeten we alles vanaf nul moeten opbouwen. Er moet nog grondwerk worden uitgevoerd. Een voordeel is weer dat er weinig af te voeren is (op zand na) en dat de toegang tot de tuin vaak nog vrij is.


Rondom de woning loopt een pad en oprit van castle grind, welke wordt omringd door meerdere borders. De afscheidingen bestaan uit hagen in combinatie met een eiken wand bij het terras voor meer privacy.

Het loungeterras aan huis bestaat uit natuursteen Flagstones. De eetplek bestaat uit grootformaat Schellevis tegels die doorlopen in een speelse trap richting het water.

Aan de waterkant ligt een grote hardhouten vlonder met pergola en aanlegplaats.

Door het gebruik van een groot deel gazon, grind en hagen ipv schuttingen, blijft dit ontwerp behapbaar qua meterprijs. De Flagstones en de vlonder zijn weer wat kostbaarder. Het is dus altijd spelen met de juiste combinatie/balans tussen materialen.


De foto's zijn nog tijdens aanleg en de beplanting is hier nog niet aangeplant. Maar hopelijk krijgen jullie zo wel een aardig beeld van het project.


Deze tuin is eind 2022 aangelegd en kwam neer op een totaalbedrag van €103.000 (exclusief losse meubels). Dit komt neer op circa €260 per m2.


Ik hoop dat jullie op deze manier wat meer inzicht krijgen in de te maken kosten om jouw droomtuin te realiseren!


Comments


bottom of page